Misschien ben je moe. Dat zou niet vreemd zijn. Eerst was er de pandemie. Nog steeds is er overal personeel tekort. Energie is er ook te weinig. Van ongelijkheid en onredelijkheid is er dan weer veel te veel. Burn-out is nog lang niet bezworen. Het klimaat gaat eraan. Daar wordt een mens niet vrolijk van. En nu heeft iemand het ook nog nodig gevonden om een oorlog te beginnen. Waren we daar niet allang voorbij? Hebben we niet heel wat andere katten te geselen? Blijkbaar niet. Het leven blijft verbazen.
Het gaat met andere woorden, met heel wat zaken niet zo denderend, behalve dan misschien met de lente. Die heeft zich totaal immuun voor de toestand in de wereld, aangediend met de meest fenomenale blauwe luchten en het mooiste licht ooit.
In die spirit deel ik graag drie tips die je hopelijk gaan inspireren om zelf ook licht en weerbaar te blijven.
TIP 1 I Ontspan vaker
Een open deur, of toch niet? Wat ik bedoel is, wacht niet tot het weekend, wacht niet tot de vakantie. Ontspan vaker.
Er is heel veel mentale ballast. Door wat je in de media ziet, maar ook door de zorgen en stress van mensen in je buurt en natuurlijk door je eigen zorgen. Check voldoende vaak hoe het met je gaat, fysiek en mentaal. Je lichaam vertelt je of er iets scheelt door pijntjes te veroorzaken, tintelingen of spanning. Een uitermate duidelijk signaal is bijvoorbeeld hoofdpijn, of een hoge adem die voort dendert als een opgejaagd paard. Een werkelijke ziekte is het duidelijkst van al natuurlijk, maar dan heb je het eigenlijk al te ver laten komen.
Je lichaam vertelt je niet alleen dat het mentaal niet meer goed zit, het kan je ook helpen om mentale rust te hervinden.
Zelf zorg ik er momenteel voor na elk contact, gesprek, inspanning of inname van informatie, even een korte body scan te doen. Dus ook na het lezen van de krant. Ik wil wel weten hoe het met de wereld zit, maar ik hoef niet de emotie die ik daarbij onvermijdelijk voel, niet de hele dag mee te slepen. Daar heeft niemand iets aan. Daarna doe ik eventueel een release van de energie die ik niet nodig heb.
Een release? Een release doen (of loslaten), betekent eenvoudigweg:
adem diep in en span al je spieren tegelijk op
hou even vast
adem diep uit.
Bij het uitademen zeg je: ‘los en laat los’ en je stelt je voor dat alles wat je niet meer nodig hebt, ontsnapt uit al je poriën.
Alles? Alles wat (je) niet dient. Angst, medelijden, spijt, afgunst, teleurstelling, lichamelijke prikkelingen, overprikkeldheid, frustratie, alles ook wat anderen je verteld hebben, hun zorgen, ... alles wat je hindert. Je kuist jezelf op, lichamelijk, maar tegelijk ook geestelijk. En dat veelvuldig.
Opgelet!
Je stuurt zware en lastige energie niet naar andere mensen (dat is voodoo ;-) maar in je visualisatie verbind je ze met lichte energie en dat pakketje stuur je de hemel in. Het universum weet er raad mee. Dat is ok. Het is daar groot genoeg voor. Vroeger ging men ballast naar de aarde sturen, maar de aarde heeft het zelf ook niet zo gemakkelijk de laatste tijd, dus kies ik liever de andere richting.
TIP 2 I Blijf dicht bij de natuur
In moeilijke tijden, waarin je basisvertrouwen aan het wankelen dreigt te gaan omdat sommige problemen te groot lijken of oplossingen buiten jouw bereik liggen, ben je niets gebaat met je (ongetwijfeld ijzersterke) oplossingsgerichtheid. Je hoofd kan je niet helpen deze keer.
In de natuur wordt je basisvertrouwen opgeladen zonder iets te doen. Daar komen dingen in perspectief. Geen podcast, geen kakelend gezelschap. Want dan zitten we voor we het weten, toch weer te proberen om de wereld verbeteren, met nog grotere onrust tot gevolg.
In gezelschap wandelen kan enorm helend zijn, voor zover het praten wordt beperkt of uitgesloten, minstens gedurende een deel van het traject.
Als je dit allemaal wel beschouwt, is de lente dan toch niet zo triviaal en eerder een geschenk uit de hemel, net op tijd.
TIP 3 I Dienstbaarheid 'by choice'
Als je je loopt te ergeren aan wat je allemaal 'moet', denk dan hieraan. Dienstbaarheid is het omgekeerde van slachtofferschap. Slachtofferschap zuigt energie weg. De vrije keuze om dienstbaar te zijn verleent een onfeilbare positie. Het gaat er niet meer over of jij goed genoeg bent, niet meer om het resultaat. Het gaat om een bijdrage die zo goed mogelijk geleverd wordt.
De essentiële voorwaarde voor deze krachtbron is dat je werkelijk een vrije keuze maakt. Opgedrongen dienstbaarheid heeft een averechts effect. Gekozen dienstbaarheid is echter een absolute bron van kracht en geluk. Ik kies ervoor om te doen wat er van mij gevraagd wordt. Of: ik kies ervoor om dit deel te doen van wat er van mij gevraagd wordt en een ander deel niet.Bekijk dit wel breed, het gaat niet alleen over werk.
Vind je van jezelf dat je gevoelig bent, extra intens of emotioneel en/of behept met een groot rechtvaardigheidsgevoel, dan doet deze houding dubbele wonderen. Hierover is nog véél meer te vertellen. Blijf volgen, we hebben het er nog over.
Kristien De Wolf
Schrijver + Olijfboer + Life & Business Coach
voor hoger opgeleiden, leidinggevenden, professionals en ondernemers.
Commenti